Tiden, lommeboken og miljøet

I det siste har jeg reflektert en del over ressurser. Kanskje trigget av de siste måneders internasjonale værhendelser, alt snakket rundt klimatoppmøtet i Glasgow, og skillet mellom de som snakker (politikerne) og de som handler (aktivistene). Selv tror jeg at begge parter har et ekte ønske om å ta vare på ressursene, og de bruker de virkemidlene de har til sin rådighet.

Da jeg var en liten gutt og lekte i fjæresteinene nord for Bergen på 1970-tallet, var det et yrende fugleliv og et yrende liv i sjøen. I dag, 40 år senere er ting merkbart annerledes. Fuglelivet er kun en skygge av seg selv, og måkene spiser sikkert mer junkfood enn fiskeslo.

Selv de rike forekomstene av Tobis, som foret næringskjedene er nå en tungt beskattet og kommersielt utnyttet art, og selv om vi også fant ting på rek og i strendene, er det et godt stykke fra datidens rekved, hampetau, glassblåser og oppblåste sardinbokser til dagens plastbonanza og mikroplast.    

Det finnes ulike typer ressurser med ulike kvaliteter. Noen er fornybare, og regenererer seg selv. Andre er ikke-fornybare, og forbrukes til lageret er tomt – og når det er tomt er det tomt.

I mange generasjoner har menneskene forsynt seg grovt av naturressursene – og vi her i Norge sitter på en av de aller høyeste grenene i det globale forbrukstreet. Visste du for eksempel at nordmenn forbruker desidert mest forbrukerelektronikk per capita?

Hver av oss vil over vår levetid i snitt ha forbrukt over 30 mobiltelefoner og 14 TV-er. Hvert år forbruker menneskeheten de fornybare naturressursene for 1,7 kloder Dette er heftig, og overhodet ikke bærekraftig!

Men også på det personlige planet forholder vi oss til ressurser. En av ressursene alle har nøyaktig like mye av (så lenge vi lever) er tid. Tiden har blant annet den unike kvaliteten at den ikke lar seg lagre. Tiden går, og livet vårt skjer fra øyeblikk til øyeblikk. Jeg kan ikke sette den på pause eller spole tilbake. Det jeg kan påvirke, er hvordan jeg velger å bruke denne ressursen.

Her er det store forskjeller! En leder jeg snakket med for noen uker siden fortalte at hen brukte opp mot 70 timer i uken på jobben. Samtidig var det ikke mye plass igjen til andre ting i livet.. Gode valg og god selvledelse er noe av det som kan hjelpe oss å utnytte denne ressursen bedre.

Helt siden jeg fikk min første sparebøsse har jeg vært kunde i Sparebanken Vest. Det er mange år siden vi nesten høytidelig gikk frem til skranken, leverte sparegrisen, og hørte myntene rasle gjennom telleapparatet. I dag er det meste automatisert og digitalisert. En av de tingene jeg er aller mest fornøyd med er nett- og mobilbanken.

I appen finnes en grafisk oversikt over ulike områder av min økonomi. Og her kan jeg se hvor pengene går. Ikke overraskende går en stor andel av kostnadene til bolig og bil, som for mange av oss er viktige ressurser.

De er faktisk grunnleggende forskjellige: Huset vi bor i er en ressurs som gitt at vi vedlikeholder det jevnlig og at markedet holder seg omtrent som det er nå vil beholde eller øke verdien. Selv om det er løpende kostnader både på lån og vedlikehold, er sannsynligheten stor for at vi vil få igjen investeringen vår med renter den dagen vi selger …

Bilen er et helt annen kapittel. Dette er kanskje en av de dårligste investeringene vi gjør, fordi den taper seg i verdi allerede fra første kjøretur. I år ble jeg faktisk litt rystet over å se de samlede vedlikeholdskostnadene i appen. Huff og huff – ikke bra.

Men på samme måte som med tiden, er pengene noe vi kan forholde oss aktivt til. Jeg kan i stor grad selv velge hvordan jeg vil bruke de økonomiske ressursene mine.

Her er det mye bra å hente. Et personlig eksempel: Ved å velge å kutte ut snus, og heller spare det jeg ellers ville brukt på dette, kan jeg sette av mer penger til reising eller utdannelse. Det kan jeg velge selv, og det er nøkkelen.

Og: Den aller viktigste ressursen jeg har er meg selv.

Mine egne valg i forhold til klokke og lommebok – altså hva jeg velger å bruke tid og økonomiske ressurser på, er avgjørende for om jeg er en «ressurs» som holder seg i verdi, minsker i verdi, eller øker i verdi. I tillegg kan jeg gjøre gode eller mindre gode valg i forhold til miljøet.  Det er faktisk helt opp til meg…

Godt lederskap!

Les også: På jakt etter gullskatten i ditt eget liv - i fortid- og fremtid

Hold kontakten med nyheter og oppdateringer!

Bli med på epostlisten vår for å motta de siste nyhetene og oppdateringene fra Gullfjell.

Ikke vær bekymret, vi deler ikke dine data med noen.

Ja takk, hold meg oppdatert!
Close

50% Fullført

Snart ferdig...

Legg inn dine data her, så setter vi deg på epostlisten vår. Du kan være helt trygg på at vi aldri kommer til å dele opplysningene dine med noen.