På jakt etter gullskatten i ditt eget liv - i fortid- og fremtid

"Livet må leves forlengs, men forstås baklengs" 

Selv ble Søren Kierkegaard bare 42 år gammel, men han rakk å skrive mange utrolig flotte tekster om mennesker og livet. Jeg har allerede rukket å bli 54.

I går morges åpnet jeg innboksen og fant en hyggelig hilsen fra en av kontaktene mine. Den hadde av en eller annen uforklarlig grunn blitt hengende i epostsystemet der ute på interwebben. Det var faktisk en julehilsen. Ikke vet jeg hvordan det gikk til, men  denne lille oppmuntringen ble en veldig god start på dagen for meg (tusen takk Signy).

I lederutviklingsprogrammet Vardeveien bruker vi alltid god tid i starten på temaet Selvinnsikt.

I dag skal du få muligheten til å gjøre et par øvelser som kan hjelpe deg å finne noen skatter i ditt eget liv, så heng med.

Se bakover

Jeg har laget meg en boks hvor jeg opp gjennom årene har samlet papirer og gjenstander som betyr noe for meg. Jeg kaller den for min personlige skattkiste.

Siden vi akkurat holder på å flytte for tiden, kom jeg over denne boksen som jeg ellers  bare tar frem en gang i blant.

Her har jeg alt av karakterbøker, vitnemål, tjenesteuttalelser og attester, noen bilder, diplomer og kursbevis, men også avisutklipp, personlige hilsener som har betydd mye for meg, noen notatbøker, enkelte eksamener, min gamle kjære PM (Pocket Manager) og så videre.

De siste årene har også den årlige julegaven - en kalender med bilder fra barn og barnebarn - fått plass i boksen. Den er svært verdifull for meg, og hjelper meg å huske og verdsette alt som livet har bydd på så langt.

 Noen av mine mange skatter

Dersom du ikke allerede har gjort det, vil jeg anbefale deg å lage din egen skattkiste. Ta den frem en gang i blant, og tenk gjennom alt du har opplevd. Det er en god øvelse.

Les også: Livdens bokhylle

Tilbake til Kierkegaard

Livet må leves forlengs, men forstås baklengs. I denne øvelsen vil jeg oppfordre deg til å lage en liten collage med bilder av deg selv. Begynn med dagens bilde (ta gjerne en selfie), og så finner du ett for hvert tiår bakover. Dersom du er i 30- årene - velger du bare hvert 5. år som intervall når du lager den. Collagen er svært lett å lage, for eksempel i Canva.  

Sånn ble min seende ut:

Alt den 4-åringen ikke visste! Ikke noe om den tøffe starten på skolen, ei heller at alt ordnet seg i 3.klasse på ny skole med gode venner. Og 14-åringen med vannkjemmet hår ("takk" farmor) på konfirmasjonsbildet ante ingen ting om at 18-åringen giftet seg og flyttet tidlig hjemmefra.

24-åringen var nylig blitt 2-barnspappa, men visste ingenting om den lille gutten som døde i mammas mage 3 år etterpå. Heldigvis; litt over ett år etterpå kom vår fantastiske og etterlengtede lillesøster vi aldri ville vært foruten. Livet er forunderlig.

34-åringen hadde fått drømmejobben som øvingsoffiser på Sjøkrigsskolen, men ante ikke da at han skulle si opp den faste og trygge jobben i Sjøforsvaret 6 år etterpå, for å gå all in og bli gründer for egen risiko og regning.

Ei heller ante 44-åringen som laget TV2-reality i regnskogen på Borneo, at han noen få år etterpå skulle få sitt første barnebarn, det første av 6 (så langt), eller at han skulle sitte på hjemmekontor i mer enn to år, og måtte digitalisere mesteparten av bedriften sin.

54 åringen er takknemlig - nysgjerrig og forventningsfull på det ukjente som ligger foran.

Livet må i sannhet leves forlengs - men forstås baklengs, og det som virket umulig eller vanskelig i øyeblikket har en egen tendens til å ordne seg når man tar tiden til hjelp. 

Det er vanskelig å spå - i hvert fall om fremtiden. Jeg er åpen, og spent klar på alle delene av livet jeg ennå ikke har pakket ut. Bring it on.

MEN! De siste delene av collagen er ikke komplett ennå.

I bildet som symboliserer John (64), står det en fyr og planlegger. Jeg vet ikke per i dag hvor mange flere bilder jeg kan legge til i collagen, men ved å ønske, drømme, planlegge og sette mål, kan jeg faktisk i stor grad påvirke retningen på reisen. (Det får vi ta i en annen bloggpost)

Tips: Føler du deg gammel? Les boken "Never too Late to be Great - the power of thinking long"  av Tom Butler-Bowdon. Der får du noen gode perspektiver å ta med deg.

Se fremover

I den andre øvelsen har jeg latt meg inspirere av Dr. Benjamin Hardy som har skrevet flere bøker sammen med Dan Sullivan. Den handler om ditt fremtidige jeg.

Ta deg tid til å se denne videoen, og gjør gjerne øvelsen.

 

Hvilke råd vil den fremtidige deg gi deg i dag?

Lykke til med din skattejakt - både bakover og fremover!

Og du: Hvis du liker innholdet mitt, setter jeg svært stor pris på at du deler det med andre. Om du leser dette på en datamaskin bruker du panelet ute til venstre. Hvis du er på en mobil enhet finner du delingsknappene nederst på skjermen.

Tusen Takk - og ha en fin dag :-)

John Øyvind Livden

Originaltegninger: Mahsa Mousavian

Les også: Effekten av affekten

Hold kontakten med nyheter og oppdateringer!

Bli med på epostlisten vår for å motta de siste nyhetene og oppdateringene fra Gullfjell.

Ikke vær bekymret, vi deler ikke dine data med noen.

Ja takk, hold meg oppdatert!
Close

50% Fullført

Snart ferdig...

Legg inn dine data her, så setter vi deg på epostlisten vår. Du kan være helt trygg på at vi aldri kommer til å dele opplysningene dine med noen.