Medarbeidersamtalen er død - Lenge leve medarbeidersamtalen!

Gleder du deg til medarbeidersamtalen? Denne årlige eller halvårlige formelle praten du gjennomfører med lederen din eller med medarbeiderne dine avhengig av hvilken rolle du har?

Jeg vet ikke hvordan det er med deg. Selv har jeg svært blandede erfaringer fra medarbeidersamtaler jeg har hatt eller ledet. Mange ganger har jeg opplevd dem som et rent pliktløp, og det har vært høyst variabelt hvordan oppfølgingen har vært etterpå.

Å lide seg gjennom et kronglete samtaleskjema hvor agendaen er satt på forhånd har ofte gitt samtalene et mekanisk og utvendig preg.  De har rett og slett ikke blitt relevante og minneverdige samtaler som har gjort en signifikant forskjell.

"Å se lederen min hente opp papirene fra fjorårets samtale fra samme skuff jeg så ham puttet dem ned i ved avslutningen av forrige samtale er ikke spesielt tillitsvekkende". [Medarbeider i offentlig virksomhet].

For noen dager siden postet jeg jeg en høyst uvitenskapelig spørreundersøkelse på Linkedin med spørsmålet "Hva er dine personlige erfaringer med medarbeidersamtaler? (Både som medarbeider og leder)".

Trenden i svarene er klar. Selv om nesten halvparten har positive erfaringer, er det mange som meg som har blandede opplevelser. 42 % av respondentene har nøytrale eller negative erfaringer, og 12 % gjennomfører ikke medarbeidersamtaler i det hele tatt. 

Samtidig vet vi at det investeres utrolig mye tid og krefter i gjennomføring av medarbeidersamtaler. En leder jeg kjenner godt jobber i en industribedrift, og skal  snart i gang med sine 40(!) samtaler.

En tidligere kollega fra Sjøforsvaret pekte nylig på et annet problem, og kritiserte ordningen med tjenesteuttalelser: Hvor godt kjenner egentlig den som skal gjennomføre samtalen og skrive uttalelsen til hvordan personen de samtaler med og evaluerer fungerer i jobben sin?

La meg understreke tydelig: Jeg er stor tilhenger av at ledere og medarbeidere skal snakke sammen! Jeg er også varm tilhenger av medarbeidersamtaler.

Men det må være samtaler som betyr noe, som kan utgjøre en reell forskjell, og ikke være pliktløp og papirøvelser man gjør fordi det er forventet eller fordi man måles på det.

I tillegg må samtalene skape verdi for medarbeideren, for lederen, og ikke minst for organisasjonen!

Det investeres årlig enorme ressurser i gjennomføring av medarbeidersamtaler. Samtidig er den reelle verdien av dem høyst diskutabel. Albert Einstein sa det slik: Galskap er å gjøre det samme om og om igjen, og forvente et helt annet resultat.

Mye tyder på at medarbeidersamtalen slik mange har kjent den er død, og det har den allerede vært en god stund...

Så da melder spørsmålet seg: Det må da være bedre måter å gjennomføre medarbeidersamtaler på, som oppleves mer meningsfullt og som gir større avkastning på relasjon, motivasjon og engasjement? For ikke å snakke om hva medarbeiderengasjement og god kommunikasjon kan gjøre for innovasjon og bunnlinje?

I Bergen har selskapet Motivati utviklet et innovativt og spennende konsept som tar medarbeidersamtalene til et helt nytt nivå. Jeg har nå invitert gründeren Cecilie Lycke til et webinar hvor vi to har en fagprat om medarbeidersamtalen.

Webinaret passer spesielt godt for deg som kjenner deg igjen i noe av det jeg skriver her, og for deg som er ansvarlig for å planlegge, gjennomføre, vurdere eller bestille utviklingstiltak eller verktøy i organisasjonen du tilhører, eller du som eier eller leder en bedrift og vil ha engasjerte medarbeidere og tilgang på informasjon av strategisk og operativ betydning for selskapet.

Webinaret  ble gjennomført torsdag 22.oktober 2020, men du kan fortsatt se opptaket om du ønsker det (krever registrering).

Cecilie Lycke er daglig leder i Motivati AS, og har utviklet den unike Motivati-metoden og plattformen med digitale lederverktøy som sørger for relevante medarbeidersamtaler.

Ledere sparer tid og blir bedre kjent med hver eneste medarbeider. I tillegg gir verktøyet viktig informasjon om organisasjonen som er relevant for operative og strategiske vurderinger og veivalg. 

Se opptak av Webinaret ved å klikke her

 Les også: Bli en bedre leder - hva skal egentlig til?

Hold kontakten med nyheter og oppdateringer!

Bli med på epostlisten vår for å motta de siste nyhetene og oppdateringene fra Gullfjell.

Ikke vær bekymret, vi deler ikke dine data med noen.

Ja takk, hold meg oppdatert!
Close

50% Fullført

Snart ferdig...

Legg inn dine data her, så setter vi deg på epostlisten vår. Du kan være helt trygg på at vi aldri kommer til å dele opplysningene dine med noen.