– Vardeveien burde vært pensum for alle ledere

«Litt skremmende å oppleve en slik stor effekt» 

I januar 2022 hadde Sveinung Skjerahaug sitt første treff med de andre deltakerne i lederutviklingsprogrammet «Vardeveien» fra Gullfjell. I løpet av det neste halvåret ble han en tryggere, mer bevisst og reflektert leder. Og resultatet er entydig og imponerende: I selskapet hans har de økt effektiviteten med mer enn 10 prosent.

 Sveinung Skjerahaug kom til Suldal Økonomi og Rådgivning AS som regnskapsfører i 2010. Etter to år overtok han lederansvaret for selskapet og gikk inn på eiersiden.

 Trett av jobben som daglig leder

Men etter hvert begynte Skjerahaug å bli lei av å være daglig leder.

– Jeg følte at ting ikke gikk så greit, så jeg var litt oppgitt, innrømmer han. –  Høsten 2021 innså jeg at jeg måtte ta måtte ta noen grep dersom jeg skulle fortsette i denne jobben. Tilfeldigvis kom jeg da over noen innlegg på sosiale medier om Gullfjells lederutviklingsprogrammer. Og etter å ha kontaktet John Øyvind Livden og pratet med ham, tenkte jeg: «Jeg prøver ham».

 Skjerahaug valgte «Vardeveien-programmet». Det har han aldri angret på

– Jeg er blitt tryggere på meg selv som leder, fastslår Sveinung Skjerahaug. (foto: Omega 365 Design)

Gullfjell tilbyr flere typer ledelsesprogrammer, og Skjerahaug valgte lederutviklingsprogrammet Vardeveien.

– Vardeveien består av seks moduler over seks måneder, hvor vi har ukentlig kontakt med deltakerne våre via nettet, forklarer John Øyvind Livden. – Her jobber vi med en liten gruppe ledere som får tett oppfølging gjennom undervisning, individuell veiledning og praktisk trening innenfor oppgaver de har i hverdagen sin. Sveinung startet hos oss i januar 2022, og var da ferdig i juni.

 Mantraet til Vardeveien-programmet er å gjøre deltakerne «tryggere, mer bevisste og mer engasjerte».

– Det som gjør programmet vårt unikt, er at det har tydelig fokus på den individuelle prosessen hos hver enkelt deltaker, understreker Livden. – Her blir de systematisk trent på konkret adferd i hverdagen sin som ledere. De får påfyll og verktøy som gir dem bedre selvinnsikt, menneskekunnskaper, som forbedrer deres kommunikasjon og ikke minst motivasjon.

 – Jeg fikk senket skuldrene, men ble også skikkelig pushet

– I vår gruppe var vi syv deltakere, som kom fra ulike bransjer og steder i landet, forteller Skjerahaug. – For meg var dette å komme inn i et rom hvor jeg kunne senke skuldrene. For her blir du respektert på en god måte. Og siden alle har taushetsplikt, kan du fritt dele utfordringer og eventuelle frustrasjoner du står i med de andre i gruppen.

 – Du blir også skikkelig pushet, fortsetter han. – John Øyvind er en mester i å få folk til å utlevere seg selv, ofte enda litt mer enn de hadde tenkt på forhånd. Og han stiller deg spørsmål som du virkelig må reflektere over. Du kan for eksempel mene at et problem er forårsaket av de ansatte, men så får John Øyvind deg til å forstå at du selv er den skyldige. Han er svært dyktig til å få deg til å reflektere og se en sak fra nye vinkler.

 

– Deltakerne blir systematisk trent på konkret adferd i hverdagen sin som ledere, forteller John Øyvind Livden. (Foto: Gullfjell)

 – Det er jo flott at deltakerne opplever at de blir pushet, smiler Livden. – For dette inngår jo i alle typer coaching og trening. Som deltaker i Vardeveien går du gjennom en bevisstgjøringsprosess og en ansvarliggjøringsprosess. Dette fører blant annet til at hvis du oppdager noe som bør endres, så tar du selv på deg ansvaret for å gjennomføre endringen.

 Læring er varig endring av adferd

– De som lykkes best som deltakere i våre programmer, er de som kommer hit med et ekte ønske om: «Nå skal jeg lære noe, nå skal jeg utvikle meg, og nå skal jeg trene», sier Livden. – Hos oss definerer vi læring som «en varig endring av adferd». For hvis et program ikke sørger for forandring i adferden din, hva har du egentlig lært da?

 – I Vardeveien-programmet skaper vi derfor en balanse mellom det å utfordre og å støtte, forklarer han. –  Hos oss er «Learning by doing» et viktig prinsipp. Vi mener at deltakerne må få anledning til å feile, for deretter å reflektere og lære av feilene sine.

 Bevisstgjøring, refleksjoner og trygghet

– Dette med bevisstgjøring var nok det aller viktigste for meg, sier Skjerahaug. – Jeg føler at jeg ser ting klarere nå. Jeg er mer bevisst på våre medarbeidere, og kan lettere tolke deres signaler og reaksjoner. Jeg er også blitt tryggere på meg selv. Det har ført til at jeg nå informerer medarbeiderne på en bedre og mer konkret måte enn før, og dette har ført til bedre flyt i arbeidet vårt.

 – John Øyvind og Vardeveien har også fått meg til å innse hvor viktig det er å rydde tid til lederoppgavene mine, tilføyer han. – Tidligere konsentrerte jeg meg mest om oppgaver som direkte førte til inntekter, og nedprioriterte sakene som hadde med personal og administrasjon å gjøre. Men nå viser det seg at vi produserer vel så mye inntekter ved at jeg bruker tid på interne saker, og lar de ansatte få jobbe i fred med sine oppgaver.

 – Mye av utfordringen for ledere i dag, er at de er så ekstremt travle med de operative arbeidsoppgavene i bedriftene sine, innskyter Livden. – Dermed får de sjelden tid til andre viktige ledelsesoppgaver, og får i altfor liten grad nok tid til å reflektere. Refleksjon er en veldig høyverdig aktivitet for en leder, men tiden som trengs for å gjøre det blir dessverre ofte skviset.

 Fellesskapet i gruppen

– Jeg kan trygt anbefale Vardeveien. Jeg mener dette burde være pensum for alle ledere, hevder Skjerahaug. – I tillegg til hva jeg har lært av Livden & co., opplevde jeg at fellesskapet i gruppen vår var av stor verdi. Det kan jo være ensomt å være daglig leder, og i disse gruppene får du lagt frem og diskutert ting du sliter med overfor likesinnede. Derfor deltar jeg nå i en ny gruppe sammen med andre ledere som har vært gjennom Vardeveien-programmet. I dette forumet samles vi på nettet én gang i måneden, og tar da en gjennomgang av situasjonen vår, løser cases for hverandre, og gir hverandre innspill og feedback.

 Har økt effektiviteten med over 10 prosent

De ansatte i Suldal Økonomi og Rådgivning AS er stolte over å ha økt effektiviteten med over 10 prosent. Fra venstre: Sylvia Frafjord, Sveinung Skjerahaug, Malene Akselsen Hiim og Vebjørn Nerheim. (foto: Omega 365 Design)

– Vardeveien har vært meget nyttig for meg personlig, Det kommer medarbeiderne til gode i neste omgang, og det igjen gir også selskapet vårt gode resultater, oppsummerer Skjerahaug. – To ganger i måneden måler vi timeantallet som blir fakturert ut til kundene våre. Effektiviteten vår her har økt med over 10 prosent siden jeg begynte på Vardeveien. Det er jo nesten litt skremmende å oppleve en slik stor effekt.

 – Ja, vi vet jo at metoden våre virker, og vi vet at deltakerne og selskapene deres får god effekt hvis de jobber skikkelig med den, slik Sveinung har gjort. Så det å høre om et så godt og konkret resultat som dette, synes jeg er veldig kjekt, sier Livden fornøyd.

 Moro å være daglig leder igjen

– Nå synes jeg det er moro å være daglig leder. Tidligere var det … tja, jeg skal ikke si at det var et ork, men det var i alle fall langt tyngre. Nå gleder jeg meg til å gå på jobb hver dag, smiler Sveinung Skjerahaug.

Neste kull i programmet starter like etter påske. Er du nysgjerrig på programmet og interessert i å vite mer, tar vi gjerne en prat med deg.  Du kan booke tid for det her.  

Les også: Francine deltok på Vardeveien og fikk lederstillingen hun hadde drømt om

Hold kontakten med nyheter og oppdateringer!

Bli med på epostlisten vår for å motta de siste nyhetene og oppdateringene fra Gullfjell.

Ikke vær bekymret, vi deler ikke dine data med noen.

Ja takk, hold meg oppdatert!
Close

50% Fullført

Snart ferdig...

Legg inn dine data her, så setter vi deg på epostlisten vår. Du kan være helt trygg på at vi aldri kommer til å dele opplysningene dine med noen.