For Rune ble Vardeveien en pustepause i en hektisk hverdag

Rune Gaasø er en svært aktiv og erfaren mann som i dag er engasjert i en rekke ulike bedrifter. Da han startet på Vardeveien hadde han 4500 uleste e-post. Nå har han lært å ta kontrollen og prioritere bedre.   

Med 40 år som leder i oljebransjen har Rune stor tyngde innen faget. På 1990-tallet jobbet han for seg selv med leveranse til oljeselskapene, og i 1996 ble han ansatt i Statoil hvor han arbeidet i 20 år. Siden 2016 har sirkulær økonomi og det å regenerere naturen fått oppmerksomheten til Rune.  

- Jeg er oppvokst på en øy på Trøndelagskysten, forteller Rune. – Så dette med naturalhusholdning, gjenbruk og det å ta vare på naturen, det fikk jeg inn med morsmelka.   

Han brukte mye tid sammen med farmoren sin da han var yngre, hvor han lærte om respekt for naturen og forståelse for økologien.  

- Det å være snill med dyr og planter. Hele den naturrespekten kommer derfra, sier Rune. – Og det har jeg gravd fram igjen.  

Jobber mot et grønt skifte  

I 2016  var Rune medstifter av selskapet M V Water AS, et selskap som jobber med grønn vannrenseteknologi. Nordic Circles var han med å opprette i 2020 og de arbeider med gjenbruk av stål fra gamle skip og oljeplattformer, som gjør at hele 90% av klimaavtrykket blir spart.  

Ogoori ble også stiftet i 2020 hvor Rune jobber med regenerativ og sirkulær bruk av plast som er ryddet fra naturen. Plasten blir oppsirkulert til nytt råmateriale som kan brukes til produkter i en tjenestemodell som bygger merkevareverdi og forteller historien om oppryddingen. 

- Vi har satt som mål at vi skal rydde strendene for strandsøppel og bruke den plasten som et medium for å jobbe med andre bedrifter slik at de blir mer sirkulære, forteller Rune. For vi selger ikke plasten videre, vi eier den og leier den ut som råmateriale. Grunnen er at vi skal ha kontroll på den, så den aldri havner på sjøen igjen. 

I tillegg til dette var han med å stifte selskapeneKEYCO2 og Fynd AS med transport og lagring av CO2 som formål.  

- Vi har som mål å utfordre de store gigantene for å gjøre dette rimeligere og mer demokratisk, slik at vanlige folk opplever at karbonlagring dette er fornuftig, sier han.  

Ville lære å kommunisere bedre med menneskene rundt seg   

Med en lang og variert bakgrunn innen ledelse har Rune med mennesker å gjøre hver eneste dag.  

- Jeg sitter i roller hvor jeg er nødt til å påvirke mennesker, sier Rune. – Jeg må engasjere og skape entusiasme for å få folk interessert og ville gjøre en felles innsats, så et viktig spørsmål jeg stilte meg selv var hvordan jeg skulle jeg gjøre dette.  

I tillegg ville han lære mer om språket i slike sammenhenger. Han holder foredrag for blant annet barnehager, skoler og studenter, og var opptatt av at han måtte bli bedre på å kommunisere på en riktig og effektiv måte.  

- Det følte jeg at jeg måtte bli bedre på, at diskusjonen ikke skulle spore av på grunn av uforståelig og dårlig ordvalg , sier Rune. - Hvordan utfordre etablerte men miljømessig dårlige løsninger i samfunnet uten at ordvalg og uheldige formuleringer blir hovedsaken. Det er en krevende kunst.  

Les også: Dette skjer utenfor komfortsonen din

Ønsket personlig utvikling og bestemte seg for å starte på Vardeveien  

En god venn og forretningspartner som hadde deltatt på programmet tidligere anbefalte Rune å starte på Vardeveien. I august 2022 hoppet han på som 66 åring, hvor han introduserte seg selv som midt i livet.  

- Det var helt fenomenalt og akkurat det jeg var på jakt etter, sier Rune. – Det å få tilgang på en slik gruppe var fantastisk. Vi var en liten gruppe og opparbeidet raskt full tillit mellom oss.  

Deltakerne i gruppen kom fra helt ulike bransjer og det var noe av det Rune opplevde som mest spennende. Han legger til at suksessformelen med å være få var at de kunne gå mer i dybden, og at de fikk både mer taletid og tid til å lytte til hverandre.  

- Jeg syns disse møtene var herlig, og det var noe jeg så fram til, sier han. – Det ga meg en pustepause i hverdagen.  

Med nye problemstillinger hver dag tenkte Rune «åh, det tar jeg på Vardeveien», der visste han at han møter folk han kunne snakke åpent og ærlig med, uten at det ble ført logg noe logg, legger han til.  

"Det å ha noen du kan snakke med fast i kalenderen, det er vidunderlig, sier han. Der det var lov å utlevere sine innerste følelser og få ærlige og oppriktige tilbakemeldinger, det likte jeg svært godt"  

Les også: Ferdigheter gode ledere må ha for å lykkes

Programmet har hjulpet Rune med å prioritere bedre  

Rune er engasjert i flere selskaper og det fører med seg at alle på et tidspunkt vil ha oppmerksomheten hans. Da han startet på Vardeveien, hadde han over 4500 uleste e-poster.  

- Når noen kommer forbi og sier «Du Rune, kan ikke du være med på dette her», så har jeg jo så lyst, men nå har jeg lært meg å takke nei på en høflig måte, sier Rune. Det var noe av det første jeg snakket med John Øyvind om. 

 

Noe av det som også modnet frem i denne prosessen for Rune var at de nærmeste folkene rundt han er de viktigste, og å fokusere på disse menneskene og ikke alle nye impulsen som dukker opp.  

- Det tok jeg med deg, og det har jeg blitt tryggere på, sier Rune. - Jeg er ikke ferdig utlært, men John Øyvind hjalp meg med dette gjennom disse en-til-en samtalene, hvor han var tydelig og ga meg oppgaver knyttet til dette.  

 

 
 

Det viktigste Rune tok med seg fra Vardeveien er:  

  1. Fokus på prioritering, de menneskene som er avhengig av det jeg gjør og leverer, og som jeg er avhengig av. 
  2. Redusere refleksen til å si ja til nye oppgaver og engasjement, slik at jeg kan levere bedre på de jeg er aktiv og forpliktet i. 
  3. Kjenne på det gode i å være regelmessig i et forum med full tillit til å diskutere sensitive, krevende temaer.  

Skiller seg fra andre lederprogram på flere områder  

- Det at vi var få gjorde at det skilte seg fra andre lederprogram jeg har deltatt på tidligere, sier Rune. Og at det var rom for individuell tilpasning.  

Han legger til at de kunne komme akkurat som de var. Om du hadde forberedt deg eller ikke. Det var ingen eksamen. Det var lave skuldre og det gjorde at det var et trivelig sted å komme.  

- Det å kunne komme så naken du bare ville, utdyper han. Det var akkurat det behovet jeg hadde. Jeg hadde ikke behov for en ny oppgave hver uke.  

- Jeg vil anbefale Vardeveien til andre fordi jeg fikk godt utbytte av programmet på personlig utvikling, sier Rune.  

Les også: - Vardeveien burde vært pensum for alle ledere

Gullfjellet rett utenfor kjøkkenvinduet 

Hver morgen ser Rune bort på Gullfjellet fra kjøkkenvinduet sitt.  

- Når jeg ser på Gullfjellet nå så tenker jeg ikke bare på at det er vakkert, men også på John Øyvind og de menneskene som var i gruppen min, smiler han. – Det kobler noe i hodet mitt og gjør meg bevisst på det jeg fikk med meg fra Vardeveien.  

 

Er du nysgjerrig på å vite mer om Vardeveien? 

Les mer om lederprogrammet her

Vi tar gjerne en prat med deg! Book din tid for samtale her

Hold kontakten med nyheter og oppdateringer!

Bli med på epostlisten vår for å motta de siste nyhetene og oppdateringene fra Gullfjell.

Ikke vær bekymret, vi deler ikke dine data med noen.

Ja takk, hold meg oppdatert!
Close

50% Fullført

Snart ferdig...

Legg inn dine data her, så setter vi deg på epostlisten vår. Du kan være helt trygg på at vi aldri kommer til å dele opplysningene dine med noen.