For å lede andre må du først bli god på selvledelse

Dette var noe av det viktigste Monica-Blom Welle Eikrem lærte i Vardeveien.

Da Monica fikk stilling som konstituert daglig leder i den norske kirke i Sula kommune var hun helt ny i lederrollen og trengte mer kunnskap og trygghet. Nå, nesten et år etter at hun startet på Vardeveien har hun blitt mer bevisst og tryggere på seg selv.

Monicas inngang på Vardeveien 

Våren 2022 fikk Monica tildelt lederrollen. Da hadde hun allerede jobbet som konsulent på kirkekontoret i over fire år og var vandt til å ta ansvar i jobben, men likevel kjente hun på en usikkerhet rundt dette med å være leder og lurte på om hun hadde det i seg.

- Jeg er relativt ny og fersk som leder, sier Monica. – Jeg har vært assisterende butikksjef og lignende tidligere, men jeg har ikke ledet på dette nivået før.

- Da jeg fikk rollen var det litt sånn wow, sier hun. - Nå sto det på papiret, så da begynte jeg å tenke hva det denne rollen egentlig innebærer, og så begynte jeg å google litt.

Deretter dukket det opp en annonse fra Gullfjell på Facebook om et webinar som handler om hvordan bli en tydeligere leder. Dette ønsket hun å melde seg på for å få gode tips og råd.

- Etter webinaret var det mulig å få en samtale med John Øyvind, og den sjansen måtte jeg bare ta, sier Monica. – Det var en fin samtale. Han så meg på et vis. Så det ble min vei inn på Vardeveien. 

Gruppen ble raskt et trygt rom for Monica

Hun var spent i starten av programmet og lurte på hvordan dette skulle bli.

- Selv om vi var mange ulike personligheter og ulike nivåer i arbeidslandskapet, så ble det fort et trygt rom der vi kunne dele erfaringer, sier Monica. – Vi hadde så mye å gi hverandre.

Hun fikk gode tilbakemeldinger, råd og inspirasjon fra de andre deltakerne, og var overrasket over at det fungerte så bra selv med så ulike mennesker.

"Det opplever jeg som litt unikt i forhold til dette konseptet. At en ikke segmenterer, men setter sammen ulike mennesker. Det tror jeg er nøkkelen".

Monica er veldig fornøyd med programmet og med John Øyvind som teamleder med all den kunnskapen og erfaringen han sitter på. 

- Tydelig ledelse er jo det det handler om, og det er han et stjerneeksempel på, sier Monica. – Vi fikk gode verktøy, råd og tilbakemeldinger.

- Og ikke minst er det et veldig effektivt program, du lærer masse på to timer, sier Monica. – Pennen min raste, men samtidig var det rom for refleksjon og oppgaver.

Noe av det Monica opplevde som mest spennende med programmet var den personlige kartleggingen som en tar i begynnelsen av programmet, hvor deltakerne svarer på spørsmål knyttet til sin personlighet.

- Det var veldig spennende å få tilbake den rapporten, og lære mer om seg selv, sier Monica. – For det er jo der en må begynne.

Bevisstheten rundt hvordan andre oppfatter deg, og ikke minst hvordan du skal møte andre og forstå dem bedre, legger hun til. 

Les også: Anbefaler Vardeveien til både erfarne ledere og til de som er nye i rollen

Programmet lærte Monica å bli trygg i seg selv 

Noe av det viktigste hun lærte i programmet var å ta vare på seg selv i denne prosessen, å finne balansen mellom arbeid og hvile og ikke minst bli tryggere.

- For jeg kan jo lære meg mye generell kunnskap, men så lenge jeg ikke er trygg i meg selv og står stødig i meg selv, så kan jeg jo ikke lede noen andre, sier hun.

"Det å lære seg å lede deg selv først, før du kan lede andre. Det er noe som sitter igjen"

Monica opplever at hun har blitt tøffere etter at hun startet på Vardeveien, og forteller at hun har som vane å tenke på alle andre før seg selv, men at hun nå er blitt mere bevisst på dette og øver seg på å sette grenser og være tydeligere. Våge å si fra og delegere. Å ta sin plass. Så vil nok fokuset fremdeles være å tjene, tilrettelegge og være en inkluderende leder. 

- Jeg brukte mye av kunnskapen jeg lærte i programmet til å utfordre komfortsonen min, sier Monica. - Jeg liker å ha kontroll på ting, men etter Gullfjell så har jeg erfart at jeg klarer å snakke for meg (uten manus) og at jeg tar ting mer som de kommer.

Les også: Øystein lærte å like lederrollen

Monica mener programmet burde vært obligatorisk for alle ledere

- Det burde vært obligatorisk, sier Monica. Jeg mener det. - Alle ledere burde tatt et slikt program. Dere sitter på så mye kunnskap og en blir så mye bedre kjent med seg selv.

Hun var fornøyd med å få sin egen coach, hvor hun fikk konstruktive tilbakemeldinger, råd og nyttige verktøy å jobbe videre med.

- Hvis jeg skal summere opp de tre viktigste tingene jeg lærte i programmet, så må det var dette, sier Monica.

1. Bli kjent med seg selv gjennom Persolog-landskapet. Bli bevisst på at om en skal lede andre så må en først bli god på selvledelse. Alt starter med en selv.

2. Bli bevisst på at læring er varig endring av atferd. At det er en prosess, og at en må våge å trå utenfor komfortsonen sin og ut i fryktsonen. Da kommer en i læringssonen og så over i en vekstsone der en får masse erfaring. Men det handler om øving i hverdagen.

3. Se det overordnede store bildet. At alt henger sammen. Og at det er viktig å finne en balanse, slik at en både får oppgavene gjort samtidig tar vare på folkene sine. Det har jeg tatt med meg fra John Øyvind, sier hun.

Hun likte godt at programmet var digitalt som gjør det effektivt å delta.

- En er pålogget til enhver tid og slipper å bruke unødvendig lang reisetid, sier Monica. - Der har dere funnet en god løsning. 

Les også: - Litt skremmende å oppleve en slik stor endring

Vil du vite mer om lederprogrammet? 

Les mer om Vardeveien her

Hold kontakten med nyheter og oppdateringer!

Bli med på epostlisten vår for å motta de siste nyhetene og oppdateringene fra Gullfjell.

Ikke vær bekymret, vi deler ikke dine data med noen.

Ja takk, hold meg oppdatert!
Close

50% Fullført

Snart ferdig...

Legg inn dine data her, så setter vi deg på epostlisten vår. Du kan være helt trygg på at vi aldri kommer til å dele opplysningene dine med noen.