Fikk aha-opplevelser ved å ta kunnskapen han lærte fra Vardeveien ut i praksis

Jamal Elmi Diriye manglet verktøy for å håndtere utfordringene han sto overfor i sin lederstilling. Med ønske om et løft og økt selvinnsikt oppdaget han Gullfjell sitt lederprogram og har i dag blitt lagt merke til både internt og utenfor bedriften. 

Som operativ leder i Bydel Gamle Oslo er Jamal ansvarlig for to team, Utekontakten og Nabolagskontakten. Hans rolle innebærer blant annet prosjekt- og tjenesteutvikling, faglig veiledning, oppfølging, koordinering og kontakt med samarbeidspartnere. 

- Utekontakten er en tjeneste rettet til ungdom i alderen 10-18 år, og hovedoppgaven er å drive forebyggende og oppsøkende arbeid, forteller Jamal. - Vi jobber med relasjonsbygging gjennom systematisk feltarbeid i bydelen, med utgangspunkt i steder der ungdom oppholder seg.  

Nabolagskontakten tilrettelegger for et tryggere nabolag for mennesker i alle aldre som ferdes og bor i området. Tjenesten har som mål å styrke ressursene som finnes i nabolaget og legger til rette for at alle kan ta mer eierskap til sitt nærmiljø. 

- Vi bidrar til en trygghetsskapende rolle i bydelen, noe vi ser på som en viktig funksjon i samfunnet, sier Jamal. - Jobben min handler om å utvikle disse tjenestene slik at de svarer til bydelens behov.  

Trengte et løft i lederrollen 

For omtrent et år siden fikk Jamal et utvidet mandat som innebar mer ansvar. Det oppsto konflikter, og som ny i rollen og med lite erfaring ble det vanskelig å balansere mellom relasjoner, riktige avgjørelser og å opprettholde tillit. Han var i en utfordrende situasjon, og var på leting etter støtte, veiledning og kompetanse.

- Jeg var i en periode hvor jeg selv trengte et løft, sier Jamal. I den rollen jeg var i oppstod det en del situasjoner som var krevende. Det handlet om utvikling, å jobbe med meg selv, men også å få de verktøyene jeg trengte og se ting med nye øyne. 

Les også: For å lede andre må du først bli god på selvledelse

Jamal kom over en artikkel om John Øyvind, og ble med på en nettbasert undervisning og ville lære mer. For å kunne bli den lederen han ønsket, og få de riktige verktøyene, tenkte han at dette var rett mann å snakke med. 

Startet på Vardeveien og fikk den hjelpen han var ute etter 

- Å gå fra å være usikker til å bli trygg på meg selv, å være tydelig, ønske mer, tørre mer og å ta større utfordringer. Der er jeg nå, sier Jamal. - Det hadde ikke vært mulig alene, hvis det ikke var for Vardeveien. Nå har jeg fått de verktøyene jeg trenger. 

Han likte kombinasjonen av høy faglighet, kunnskap og at programmet er praktisk orientert. Deltakerne blir ikke bare presentert for teorier og konsepter, men får også muligheten til å praktisere og implementere dem i virkelig situasjoner. 

- Det gjorde at jeg opplevde læringen som mer relevant og nyttig i min lederrolle, forteller Jamal. - Jeg likte at det er lagt til rette for veiledning gjennom hele programmet. Det gir en unik mulighet til å dra nytte av John Øyvinds erfaringer og innsikt. 

Vardeveien har hjulpet Jamal med å få troen på seg selv, prosessen og å finne tryggheten i seg selv. Han lærte å se både seg selv og de andre i teamet med nye øyne. 

- For meg handlet det om at jeg fikk bekreftelse på en del av min personlighet og å kunne aktivere en del av disse “musklene” som bare lå der - og det funker jo, sier Jamal. - Det å bevisst ha trent på dette har gjort at jeg nå går med hodet hevet.

Jamal er hensynsfull, snill og raus av natur, men opplevde at det til tider kunne bli et hinder for han som leder. Han har lært at det handler om en balanse. Det å kunne være raus, men samtidig tydelig og å ta tak i ting med én gang. 

- Det overrasket meg hvor effektivt det var, og det har gjort jobben min mye lettere, sier Jamal. - Det har vært mange aha-opplevelser å ta den kunnskapen jeg lærte ut i praksis. 

Han forteller at han nå har verktøy å bruke i ulike situasjoner og jobber aktivt med problemløsning. Spesielt én metodikk har han brukt flittig og det er “Flua på veggen”, som går ut på at du selv lytter mens de andre diskuterer din utfordring og kommer med løsninger. 

- Det er en del situasjoner hvor vi må drøfte ting, og der bruker jeg denne metodikken som vi lærte i programmet, sier Jamal. Den er inkluderende og fungerer veldig bra. 

Verdifullt med ulikheter i gruppen 

Jamal opplevde stor støtte i gruppen og likte hvordan den var sammensatt av deltakere med ulik bakgrunn, alder og erfaring. Et sted å kunne diskutere det faglige, men også dele av egne erfaringer og lære av hverandre. 

 - Alle var så forskjellige, sier Jamal. Det å ha så ulike yrkesvalg, men likevel stå i samme utfordringer fordi vi alle jobber med mennesker. Det var veldig fint og lærerikt. 

- Det ble skapt et rom for å være seg selv og å kunne ta opp de utfordringene vi sto overfor, sier Jamal. Vi utvekslet erfaring og støttet hverandre. Det var som en liten boble vi gikk inn i, de to timene vi var sammen. 

Slik Jamal beskriver det kom han på gruppesamlinger med frustrasjon og følelser, men gikk derfra 10 kg lettere. Der fikk han hjelp til å sortere utfordringene, se løsninger og muligheter. Han tenkte at når andre har kommet seg gjennom dette, så var det mulig for han og.  

- Jeg vil anbefale Vardeveien fordi det tar hensyn til individuelle behov og fokuserer på å tilpasse læringsopplevelsen til hver enkelt deltaker, sier Jamal. Gullfjell tar seg tid til å forstå deltakernes unike styrker, svakheter og mål, og tilbyr skreddersydde strategier og verktøy som passer best for hver enkelt. 

Les også: - Vardeveien burde vært pensum for alle ledere

Jamal har blitt lagt merke til 

Kollegaene til Jamal har merket en positiv endring på ham. Han har fått gode tilbakemeldinger og et ønske om å ta større ansvar. Og ikke nok med det, han har også blitt lagt merke til utenfra. 

- Det er flere som nå ønsker at jeg skal sikte høyere opp, sier Jamal. Ikke bare mine kolleger, men også andre ledere fra andre bydeler. Det tar jeg som et kompliment og jeg merker at det gir meg selvtillit. 

- Det har vært veldig gøy å være med på en slik reise, smiler Jamal. 

 

Er du interessert i å vite med om programmet?
Vi tar gjerne en prat med deg! Book din samtale her.

Hold kontakten med nyheter og oppdateringer!

Bli med på epostlisten vår for å motta de siste nyhetene og oppdateringene fra Gullfjell.

Ikke vær bekymret, vi deler ikke dine data med noen.

Ja takk, hold meg oppdatert!
Close

50% Fullført

Snart ferdig...

Legg inn dine data her, så setter vi deg på epostlisten vår. Du kan være helt trygg på at vi aldri kommer til å dele opplysningene dine med noen.