Opp som en hjort - ned som en lort? De ubehagelige sannhetene om ledelse og lederutvikling

"Talentløse ledere". "En av tre medarbeidere er misfornøyde med lederne sine". "Syv av ti medarbeidere som slutter, oppgir leder eller ledelse som en av de utslagsgivende faktorene". "Sjefen fra helvete"...

Et par kjappe googlesøk sier kanskje litt om desperasjonen og behovene der ute: "Bli en bedre leder" returnerer 13,8 millioner treff, "Bli en bedre sjef" 3,1 millioner...

Overraskende mange av lederne jeg har hatt samtaler med i løpet av de 22 årene jeg har jobbet på heltid med lederutvikling føler seg usikre og utilstrekkelige. Mange har lav mestringsfølelse og et hav av dårlig samvittighet for alt de ikke får gjort eller det de ikke får til med medarbeiderne sine (bak fasaden selvfølgelig).

Mange forteller også at rollen er ensom, enten de er toppledere, mellomledere eller førstelinjeledere. Mange stresser eller bekymrer seg syke, og mange vil egentlig ikke være ledere. Det bare ble sånn....

De aller fleste ledere er gode fagfolk som på ett eller annet tidspunkt i karrieren har blitt pekt på eller utfordret til å gå inn i rollen - ofte motstrebende - og ofte etter først å ha sagt nei både en eller flere ganger.

Så treffer hverdagen og virkeligheten: Du skal både gjøre jobben din og lede medarbeiderne dine og være en del av "ledelsen".  Siden du helt sikkert er en rasende god sykepleier, ingeniør, lærer, rørlegger, selger eller [sett inn ditt eget fagfelt her], blir det mer eller mindre forutsatt at du også er en god leder.

All erfaring (og mye forskning) viser at dette svært sjelden stemmer.

Så der står du. Lederen. Gjør så godt du kan med det du har. Prøver så godt du kan å mestre ut fra dine forutsetninger. Prøver å lære under marsjen.

Kanskje plukker du opp en ledelsesbok i bokhandelen eller på flyplassen. Hører på en podcast eller lydbok, ser inspirerende videoer på Youtube, eller deltar på et dags- eller ukeskurs?

Kanskje du til og med melder deg på og deltar på et ledelseskurs og lærer noen nye teknikker og modeller, eller blir med når bedriften din hyrer inn en foredragsholder eller kursholder for å gi dere faglig påfyll?

Kanskje du også har erfart å komme inspirert og  begeistret hjem fra en event eller et kurs, bare for å oppleve det du ser på illustrasjonsfotoet her eller noe ala det gamle ordtaket jeg siterer i tittelen her....  

Jeg vil svært gjerne invitere deg til et webinar på 60 minutter hvor jeg snakker mer om noen av de ubehagelige sannhetene om ledelse og lederutvikling. Mer om det store vakuumet. Mer om det store paradokset som jeg aldri blir helt klok på, mer om hva som egentlig skal til for at lederutvikling skal virke, og hva du kan gjøre for å bli en god leder. I livesendingen vil jeg også svare på dine spørsmål på direkten.

Dette webinaret passer spesielt godt for deg som kjenner deg igjen i det jeg skriver her, for deg som er ansvarlig for å planlegge, gjennomføre, vurdere eller bestille lederutviklingsaktiviteter og tiltak i organisasjonen du tilhører, eller du som eier eller leder en bedrift og er avhengig av gode ledere under deg for å lykkes.

Webinaret var onsdag 7.oktober 2020, men opptaket er tilgjengelig akkurat nå om du ønsker å se det (krever registrering).

Se opptaket fra webinaret her .

John Øyvind Livden er en erfaren coach og lederutvikler som har jobbet profesjonelt med leder- og teamutvikling i mer enn 22 år. Han har blant mye annet arbeidet 6 år i lederutviklingsprogrammet ved Sjøkrigsskolen.

De siste 16 årene har John Øyvind bidradd i flere nasjonale og internasjonale lederutviklingsprogrammer for store aktører som Seadrill, North Atlantic Drilling, Pipelife, Wienerberger og  Klinger.

Han har omfattende praktisk erfaring fra utvikling og veiledning av ledere på alle nivå. John Øyvind utviklet det åpne lederutviklingsprogrammet Vardeveien i 2009 og har siden den gang fulgt mange ledere gjennom deres utviklingsprosesser.

Faglig bakgrunn: Befalsutdanning, Sjøkrigsskole I og II, Pedagogisk veiledning, Pedagogikk og Pedagogisk ledelse på bachelor og masternivå ved Norsk Lærerakademi. Mastertrener i persolog personfaktormodell. 

Meld deg på webinaret nå for å delta live eller se opptaket.

Illustrasjonsfoto: Quino Al på Unsplash 
 

Vil du bli en tryggere, mer bevisst og engasjert leder? 
Book en samtale her og få vite mer om vårt lederprogram Vardeveien. 

Hold kontakten med nyheter og oppdateringer!

Bli med på epostlisten vår for å motta de siste nyhetene og oppdateringene fra Gullfjell.

Ikke vær bekymret, vi deler ikke dine data med noen.

Ja takk, hold meg oppdatert!
Close

50% Fullført

Snart ferdig...

Legg inn dine data her, så setter vi deg på epostlisten vår. Du kan være helt trygg på at vi aldri kommer til å dele opplysningene dine med noen.