Kastet inn i lederrollen

Toril Leite ble kastet inn i lederrollen i en oppstartsbedrift. Hun hadde ikke tidligere ledererfaring, og ønsket på et tidspunkt bare at noen andre skulle ta over. Så begynte hun på Vardeveien.

 Vanskelige tider for startups

Neomare har utviklet en ny datainnsamlingsteknologi for avbildning av havbunnen, og er tatt med i Equinors Tech Stars-program. Toril Leite tok utfordringen med å bli daglig leder helt fra starten av, og det har vært mange krevende perioder for å bygge opp selskapet til der det står i dag.

Neomare har designet innovativ teknologi, med støtte fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge og et bunnsolid team, men det er ikke enkle tider for startups. Krigen i Ukraina og urolige tider på børsen gjør at investorer tar midnre risiko og satser på veletablerte selskaper framfor nye. Det blir mye å kjempe for, og mye å stå i som leder for en ung bedrift.

 Usikker på lederrollen

– Det har vært fantastisk spennende og utfordrende, sier Toril. – Jeg har utrolig flinke kollegaer som er eksperter og er selvgående på sine områder. Samtidig må jeg være limet som hele tiden holder i alt, og jeg hadde aldri gjort dette før. Jeg var ikke sikker på hva som egentlig var forventet, eller hva jeg bør være oppmerksom på for å være en god leder for folkene rundt meg. Derfor tenkte jeg at jeg skulle investere i et godt lederkurs.

Hvem motiverer lederen?

– På Vardeveien ble jeg nødt til å tenke gjennom hva jeg selv ville ha ut av kurset. Bare det var en god prosess. Jeg fikk stødig hjelp til å se mine egne styrker og utfordringer, sier Leite. – Og hvordan jeg kan justere på meg selv for å bli en bedre leder.

Som oppstart har Neomare vært gjennom krevende tider økonomisk og Toril har vært nødt til å se at noen teammedlemmer har måtte forlate bedriften for mer forutsigbare arbeidsplasser. Da ble det ekstra viktig å holde motet oppe.

– Jeg har kjent på at jeg bruker mye energi på å motivere andre, sier Toril. – Det ble viktig for meg å være et godt eksempel, og vise at jeg ikke svikter. Spesielt når det er krevende tider.

Men når jeg er lederen – hvem skal motivere meg? Det savnet jeg en periode. Jeg fant det hos John Øyvind og de andre lederne som deltok på kurset.

Fellesskap gir klarhet

Toril jobber med et sterkt team og et aktivt styre som også støttet og motiverte. Men det er en annen styrke i å bygge et nettverk av utenforstående som du kan stole på. I gruppene på Vardeveien møter Toril ledere fra andre bedrifter som står i lignende utfordringer og har bekymringer som hun kan kjenne seg igjen i.

Det blir et fellesskap. – Det er veldig trygt, sier Toril. Møtene på Vardeveien hver uke har vært et viktig holdepunkt i alt vi har stått i av oppturer og nedturer. Der klarte jeg å slappe av, se utfordringene og bekymringene fra en annen vinkel, og bare fokusere på øyeblikket.

Jeg fikk det rommet der jeg kunne løfte blikket og tenke de lange tankene som er så viktige for å lede en bedrift. Jeg trengte ikke bare tenke på to-do-listene – for noen ganger har det vært så mye å stå i at jeg lurte på om jeg kom til å klare jobben, eller om jeg burde gi meg.

Resultatet av investeringen

Neomare skal nå gjennom Equinors Techstars-program der de, som 1 av 10 oppstartsselskaper, kom gjennom nåløyet etter flere intervjurunder blant over 200 søkere fra 44 land. Det ser også lysere ut for seismikk som investeringsfelt nå enn for et år siden.

– Jeg håpet på at jeg skulle finne mer trygghet i den rollen jeg plutselig fikk, sier Toril. – Men jeg fant enda mer. Vardeveien er en av årsakene til at jeg har klart å stå i denne lederrollen. Jeg har utviklet meg og lært mye om hvordan jeg kan være en god leder. Både når det gjelder å finne struktur i arbeidet, og å passe på balansen i livet som helhet. Og vi har klart å komme oss gjennom alle utfordringene hittil.

– Det er en kontinuerlig øvelse, fortsetter Toril. Da er det også utrolig fint at det er et alumni-program som jeg kan fortsette i, og fremdeles ha kontakt med nettverket. Jeg skal prøve å finne tid til det, selv om det blir travelt framover. Egentlig tenker jeg at alle ledere burde gå på dette kurset. Det er verdt det, både for meg selv og for bedriften.

Er du nysgjerrig på programmet og interessert i å vite mer?

Vi tar gjerne en prat med deg. Klikk her for å booke tid for samtale. 

Les også: Vardeveien burde vært pensum for alle ledere

Artikkelen er skrevet av Vibeke Koehler

Hold kontakten med nyheter og oppdateringer!

Bli med på epostlisten vår for å motta de siste nyhetene og oppdateringene fra Gullfjell.

Ikke vær bekymret, vi deler ikke dine data med noen.

Ja takk, hold meg oppdatert!
Close

50% Fullført

Snart ferdig...

Legg inn dine data her, så setter vi deg på epostlisten vår. Du kan være helt trygg på at vi aldri kommer til å dele opplysningene dine med noen.