Hvor legger du listen?

Det fortelles at Abraham Lincoln en gang fikk tilbud om å være med i et noe tvilsomt – men absolutt lønnsomt forretningsforetagende.

Da han takket nei, ble han fortalt at ingen kom til å få vite om det. Svaret var dette: “Abraham Lincoln vet det, og han skal jeg sove med hver natt“.

Denne lille historien står for meg som et eksempel på det å ha karakter, og som kjent er karakter en viktig ingrediens i lederskap.

Karakteren vår handler om mange ting – men mye om hva vi selv velger å gjøre eller ikke gjøre i situasjoner hvor ingen kan se eller kontrollere oss.

Karakteren vår dannes gjennom hele livet, og vi kan påvirke den gjennom bevisste valg og handlinger. Samtidig har livet lært meg at vi mennesker- meg selv inkludert- tenderer til å gjøre dårlige valg, og at vi lett lar oss lede på ville veier.

Selv mennesker som mange regner for å ha svært høy karakter og moral, kan streve med sitt bak fasaden. Apostelen Paulus, som man kan lese om i Bibelen, sa det slik “Det gode som jeg vil, gjør jeg ikke, men det onde som jeg ikke vil, det gjør jeg”. Et annet sted forteller han om en “torn i kjødet” – noe som han måtte streve med.

En næringslivsleder skulle søke stillhet og refleksjon i et kloster. Da han ble installert på rommet sitt, spurte han munken som fulgte ham om det var noen regler han måtte forholde seg til. Munken svarte: Den eneste regelen her er at du ikke har lov til å se ut det lille vinduet der oppe under taket.

Etter at munken hadde forlatt rommet, tok nysgjerrigheten overhånd og fristelsen ble for sterk. Han satte stolen opp på bordet, stilte seg på tå, og strakk hals for å se ut gjennom vinduet.

Det han så ute i klostergården, var alle munkene som hadde stilt seg opp for å se hva som skjedde. “Alle gjør det der – alltid” – var det lattermilde svaret prioren gav ham under kveldsmåltidet.

Les også: Ferdigheter gode ledere må ha for å lykkes

Ta deg noen minutter og tenk etter:

Sover du godt om natten? Er det noe du trenger å justere på?

Som leder er det lett å peke på andres feil og mangler. Ofte ligger våre personlige feil og mangler i vår egen blindsone. De er ikke uten videre tilgjengelige for oss.  Kanskje kan noen som jobber tett sammen med oss gi ærlige svar – dersom vi våger å spørre!

Godt lederskap!

Forfatter: John Øyvind Livden, daglig leder i Gullfjell Consulting AS @gullfjell 

Foto: Istock/Getty Images

Les også: Ledere bør lære av bestemor  

Hold kontakten med nyheter og oppdateringer!

Bli med på epostlisten vår for å motta de siste nyhetene og oppdateringene fra Gullfjell.

Ikke vær bekymret, vi deler ikke dine data med noen.

Ja takk, hold meg oppdatert!
Close

50% Fullført

Snart ferdig...

Legg inn dine data her, så setter vi deg på epostlisten vår. Du kan være helt trygg på at vi aldri kommer til å dele opplysningene dine med noen.