Er du en perfekt leder? (hvis ikke - les denne)

Har du lagt merke til hvordan Jul fremstilles i reklame og media? Denne fantastisk harmoniske, fullkomne fredfulle familielykken, i et vakkert hjem, med god mat, med fantastisk flotte gaver, med hele familien som tilreisende fra fjern og nær, og med et passelig fint snødryss over det hele?

Det er ganske enkelt perfekt.

I dag  har jeg lyst å snakke litt om dette med perfeksjon. Du kan også se innlegget på videoen under, eller lytte til episoden i podcasten. (teksten er lett redigert)

 

Ordet "perfekt" kommer fra latin, og det handler om noe som er fullkomment noe som er fullendt, eller "eksellent", noe som er fremragende eller utmerket, noe som stikker seg fram.

Og når jeg ser reklamen for denne perfekte julen, så slår det meg at for de menneskene som opplever at de er fjernt unna dette idealet som tegnes opp, så kan det være ille.

Det kan føles som noe som skaper avstand og som er vanskelig.

Det samme kan vi og si om generasjonen som har vokst opp siden årtusenskiftet. Den som ofte blir kalt for Generasjon Prestasjon eller Generasjon Flink, eller Generasjon Perfekt om du vil.

Der fokus på veldig mange ytre ting; klær, kropp, utseende, tilhørighet og så videre har vært veldig høyt, og der vi ser det at veldig mange unge mennesker strever fordi de ikke når opp til disse idealene som tidsånden legger på dem.

Og sånn er det gjerne med oss ledere og.

Mange av oss kjenner på forskjellen mellom virkeligheten sånn som den er, og det gapet som er fram til denne perfekte vellykkede lederen som løser alle utfordringer og som tar alt på strak arm.

Noen av oss er jo skrudd sånn sammen at vi hele tiden streber etter perfeksjon. Vi streber hele tiden etter det beste, det optimale, og det vi egentlig gjør når vi streber etter disse tingene her det er det at vi holder dette idealet opp, og så sammenligner vi oss med der som vi er nå og dette idealet der oppe.

Og siden det da som regel er ganske langt fram til dette idealet, så opplever vi det at vi ikke strekker til. Vi får en følelse av det å ikke være god nok. Og vi kan kanskje få en følelse av at vi er dårligere enn alle de andre.

Litt sånn som det var når vi gikk på skolen og kom hjem til foreldrene våre og sa at "alle andre har fått".

Det var ikke alle andre som hadde det, men det var mange nok til at vi kjente på det at det var en forskjell, og vi sammenlignet oss med de andre.

Eller at vi streber etter denne fullkomne harmonien også som ledere, altså denne vellykketheten. Vi strekker oss og strekker oss og strekker oss, kanskje helt til det selvutslettende. Og når ikke vi får det til, så blir vi preget av en masse dårlig samvittighet.

Det det sagt mye klokt opp gjennom historien om dette med det perfekte og med sammenligning og så videre. Voltaire, den franske filosofen sa det at "det perfekte er det godes fiende". Ett interessant utsagn, fordi vi streber etter perfeksjon som er nesten umulig å oppnå, og i den streben, så mister vi evnen til å glede oss over, eller til å anerkjenne de gode tingene vi har.

Artikkelen fortsetter under bildet

Den amerikanske presidenten Theodore Roosevelt sa "Comparison is the thief of Joy", altså sammenligningen er gledens tyv... Altså når vi driver og sammenligner oss med andre, enten det gjelder julegaver eller julelykke eller jobb eller lederskap, så i den prosessen så mister vi noe. Vi mister gleden over det vi har, og for å gå enda nærmere i tid enn Theodore Roosevelt, så kan vi snakke om nylig avdøde Per Fugelli som sa det at "Jeg tror vi gjør noe ufattelig dumt, hvis jakten på det beste blir vår målestokk."

Så ja, vi er gjerne på jakt etter å være perfekt. Jeg tror at det er en mye bedre strategi å være på jakt etter å bli og være den beste mulige utgaven av oss selv. Og at når jeg tenker "Hva skal til for at jeg skal være en god leder?" Så handler det om hvem jeg kan være og hvor god jeg kan bli, ut fra mine forutsetninger, ut fra mine anlegg, ut fra mine interesser og de tingene som motiverer meg.

Artikkelen fortsetter under bildet

Og jeg vil trekke frem et par bøker som jeg har hatt mye utbytte av å lese. Det ene jeg meg har lært om, det er noe som heter fremgangsprinsippet.

Fremgangsprinsippet snakker om dette indre arbeidslivet, altså hvordan vi føler, oppfatter og tenker om jobben vår, og om motivasjonen vår til å gjøre jobben. Det som vi kaller for det indre arbeidslivet.

Og denne boken er bygget på mer enn 12.000 dagboknotater fra medarbeidere og ledere i en rekke bedrifter. Det er ikke det vi skal snakke om nå, men vi skal snakke litt om dette fremgangsprinsippet som ligger inne i dette her, og når vi istedenfor å se på dette perfekte, dette som ligger langt der framme, som er uoppnåelig, så peker denne boken på det, at noe av det som hjelper oss, det noen faktorer som
hjelper oss, som støtter oppunder dette indre arbeidslivet vårt.

Og en av dem er dette fremgangsprinsippet. Og det er hendelser i hverdagen vår som kjennetegner framgang. Det kan være små seire, det kan være små eller store gjennombrudd. Det kan være en opplevelse av at ting beveger seg den riktige veien, at det beveger seg framover. Og ikke minst at vi oppnår at vi når noen av de målene vi har satt oss.

Så dette er noe av det som støtter, som kjennetegner fremgang i arbeidslivet, i rollen vår som ledere.  tillegg så er det selvfølgelig andre faktorer som spiller inn også som jeg ikke går inn på her, men dette fremgangsprinsippet er en viktig ting å ta med seg.

Og det støttes også av en annen bok som jeg nettopp har jobbet med, som heter "The GAP and the GAIN" der de sier det, «ha idealer og sett deg mål, men mål fremgangen din i forhold til hvor du var for litt siden».

Så istedenfor å se på disse idealene langt der fremme, som ja, kan være en retning vi kan gå i, og ja, kan være noe vi kan strekke oss etter, så er det viktig å se på Hvor var jeg for litt siden?

Mange av deltakerne i programmene våre jobber med å endre adferd. De jobber med å trene på adferd som kan hjelpe dem, for eksempel til å bli en tydeligere leder, eller bli en tryggere leder. Og da handler dette om å finne ut av; Hvor er vi når vi starter i en sånn prosess, Hvor ønsker vi å komme, og Hvordan skal vi jobbe der?

Og da er det så viktig, at vi istedenfor å fokusere på dette perfekte. Men at vi fokuserer på; Hvor var jeg, Hvor skal jeg, Og hvordan kan jeg komme dit?

Vi nærmer oss nå jul, og jeg ønsker deg en utrolig god og fin julehøytid sammen med de som du feirer jul sammen med. Og ikke stress med at det må være en perfekt jul etter et sånt "postkortutgangspunkt".

Tenk heller at du kan definere hva som er en god jul for deg. Og ta godt vare på deg selv og menneskene rundt deg i julen.

En liten ting som jeg vil nevne helt til slutt, det er at denne uken mellom om jul og nyttår for mange av oss er en uke der vi ser litt tilbake, og vi ser framover og vi setter oss nye mål.

Lille nyttårsaften, den 30/12, så arrangerer jeg en gratis workshop der jeg kommer til å gi deg noe input i forhold til dette med å jobbe med å sette gode mål for 2022.

Finn ut mer og meld deg på denne gratis workshopen her

Jeg har lyst å dele med deg noen av de teknikkene som jeg har lært, og som har hjulpet meg til å være happy med livet som leder, og oppleve at jeg har fremgang og lykkes.

Jeg ønsker deg alt godt for julen, og ha det fint!

Vardeveien er en av årsakene til at jeg har klart å stå i denne lederrollen. Jeg har utviklet meg og lært mye om hvordan jeg kan være en god leder. Både når det gjelder å finne struktur i arbeidet, og å passe på balansen i livet som helhet. 
- Toril Leite 

Les hele Toril Leite sin lederhistorie her

Er du nysgjerrig på programmet Vardeveien?
Da er du velkommen til å booke en samtale med oss her

Hold kontakten med nyheter og oppdateringer!

Bli med på epostlisten vår for å motta de siste nyhetene og oppdateringene fra Gullfjell.

Ikke vær bekymret, vi deler ikke dine data med noen.

Ja takk, hold meg oppdatert!
Close

50% Fullført

Snart ferdig...

Legg inn dine data her, så setter vi deg på epostlisten vår. Du kan være helt trygg på at vi aldri kommer til å dele opplysningene dine med noen.